Culsperience (od eng. Culture i Experience) je višenamjenska uslužna platforma pokrenuta s ciljem razvoja turizma kulture i doživljaja, ponajprije u “skrivenim” ruralnim sredinama Hrvatske. U njenoj osnovi, ujedno i prvoj fazi cjelokupnog Culsperience projekta, leži popularno-znanstvena studija Gladijadori: povijest svakodnevnog života u Hrvatskoj. Knjiga okuplja autorsku ekipu mlađe generacije (Lucija Bakšić, Jelena Kulušić, Filozofski fakultet Zagreb; Zoran Turk, Muzej Međimurja Čakovec; Luka Jakopčić, Recider projekt). Kao takva predstavlja primjer dobre prakse u transferu znanja i vještina iz društveno-humanističkih znanosti u realni kulturno-kreativni sektor. Napisani u maniri anglosaksonske škole duhovite i pitke popularne historiografije te istodobno objavljeni i na engleskom (Culsperience: Croatia to know), Gladijadori:

  • Popunjavaju prazninu koja postoji u ovom segmentu domaće knjižne i kulturne produkcije
  • Pružaju stranim turistima edukativan, nekonvencionalan i duhovit vodič kroz hrvatsku povijest, baštinu i destinacijske sadržaje
  • Služe kao polazni marketinški okvir za daljnju praktičnu nadgradnju Culsperience platforme, ponajprije u okviru usluge Priče za vodiče

Priče za vodiče_letak

Nakon objave Gladijadorâ /Culsperiencea (2019.), intenzivirat će se rad promocijske platforme koja će kroz koordinirane marketinške aktivnosti – prije svega online kampanju (video-prilozi, tekstovi i objave) te tematske promocije i događanja – profilirati Culsperience kao prepoznatljiv, centraliziran i ekonomičan sustav destinacijske promocije autohtone i neispričane Hrvatske, tj. malih sredina koje se prethodno zbog nedostatka atrakcija, financijskih sredstava, stručnog kadra te istraživačkih uvida, samostalno nisu uspijevale turistički pozicionirati na željeni način.

Cilj treće faze projekta bit će razvoj kompetencija korisnika te, u suradnji s njima i nekolicinom specijaliziranih partnerskih turoperatorskih i turističkih agencija, organiziranje tematskih paket-aranžmana i tura. Time će početi zaokruživanje cjelokupnog Culsperience sustava, a njegovi će korisnici ostvareni destinacijski standard moći potvrditi i stjecanjem pripadajućeg certifikata destinacijske kvalitete na području turizma kulture i doživljaja.

Korisnici platforme Culsperience mogu biti jedinice lokalne samouprave, turističke zajednice i druge sektorske institucije, kao i pojedinci, turistički vodiči te poslovni subjekti (OPG-i, obrti i tvrtke) koji se žele na kvalitetniji način pozicionirati na rastućem, ali sve zahtjevnijem turističkom tržištu.

Culsperience Facebook

Culsperience Instagram

Za sve dodatne informacije, slobodno nas kontaktirajte.

Partneri, korisnici i podupiratelji platforme Culsperience: